Založ si blog

Prečo už málo čítam

Mesiac knihy. Aká to bolo kedysi sláva. Dostávali sme výherné poukážky a keď sme nič nevyhrali, vymieňali sme poukážky za knihy. Nebol až taký veľký výber kníh, ale to najkvalitnejšie zo svetovej literatúry si k nám cestu našlo. Knihy sa čítali dvakrát: raz pre dej a druhý raz pre potešenie z literatúry. Každý deň človeka ťahalo čítať a pri knihách sme presedeli hodiny. .

Dnes čítam menej. Výber je väčší, ale tá kvalita! Mnohé knihy sú ako školské učebnice: plné faktov, ktoré nikdy v živote nebudem potrebovať.Ďalšie sú vesmírne boje a detektívky, so zápletkou ktorých sa nemôžem stotožniť.

A potom sú tu romány. Kedysi sa knihy čítali aj preto, aby sa človek dozvedel, ako žijú ľudia v iných krajinách. Dnes sa dozvie akurát o jedinom aspekte ich života. Na prvom riadku prvej strany sa hrdinovia zoznámia. V treťom riadku sú spolu v posteli a v piatom riadku sa čitateľ dozvie,že v posteli sú traja. Aj to samí muži alebo samé ženy. Tí v prostriedku majú narodeniny. Prečítam jednu takúto knihu, potom druhú – viac sa mi čítať nechce.

Prepáčte, všetky dobré knihy. Kde ste? Podotýkam, že svetovú i slovenskú klasiku už mám prečítanú.

Nová zemeguľa

28.04.2022

Dostala som zemepisný atlas. Ten starý mal už vyše desať rokov a prestal byť a prestal byť aktuálny. Nový atlas sveta krásne voňal a bol tam už aj Južný Sudan. Zvedavo som knihu otvorila a začala listovať. Na moje veľké prekvapenie západná Európa bola natlačená na troch mapových listoch, neprehľadne. Vôbec sa tam nedalo orientovať. Zato v Afrike a v Ázii bola na [...]

Výborne, Sima!

08.09.2020

OTO. Prehliadka polotekutých ceckov, príšernej slovenčiny a otravných rečí. Všeobecnej biede a trápnosti sa vyhla iba Sima Martausová. Mala milé šaty, nesňala si rúško a predviedla odvahu vyhlásiť svoj vlastný názor. Bola osviežením nudného a otravného večera. Len ma zaráža, že ľudia, ktorí sa považujú za elitu národa a živia sa novinárčinou alebo umením, sa [...]

Na pieskovisku

30.08.2020

Boli sme s mojou malou vnučkou na pieskovisku. Detí bolo dosť a našli si divnú zábavu – behať od lavičky k lavičke. Súčasťou skupiny bola aj Dášenka – mentálne postihnuté dievčatko. Dášenka má osem rokov a bola v skupine najvyššia a najsilnejšia. Behala s ostatnými deťmi. Ktoré ju predbehli, tie bila. A predbehli ju všetky. Nezabránil tomu ani jej [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 38672x
Priemerná čítanosť článkov: 1842x

Autor blogu

Kategórie